Avhengig?

I 2013 døde nesten 400 personer på grunn av alkoholbruk.Har du eller noen du er glad i problemer med avhengighet?

Bruk av alkohol og narkotika tar liv i Norge. I alt 384 personer døde på grunn av alkoholbruk i Norge i 2013. Det viser nye tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Fra 1996 til 2012 har det vært færre som dør av alkoholbruk. Det har også vært perioder uten endring og der flere har dødd. Men i gjennomsnitt ser det altså ut til å være en nedgang.

Da kan det være aktuelt med et behandlingsopplegg for å hjelpe dere begge. Avhengighet skader ikke bare den som er avhengig, men også de nærtstående. Avhengighet er ikke knyttet til en bestemt sosial status, kjønn, yrke eller bosted. Faktum er at hvem som helst kan bli avhengig, og alle som blir avhengige har mulighet til å ta kontroll over sitt liv og legge avhengigheten bak seg.

Behandling

Målet med behandling skal være at den avhengige skal kunne legge avhengigheten bak seg, og lære mestringsstrategier for å klare seg bedre i hverdagen. Det er også viktig å ikke glemme de som er nærstående slik at de lærer hvordan de skal nærme seg problemene og ikke minst få mestringsstrategier slik at de ikke bygger opp under personens avhengighet. Husk at avhengighet er en sykdom.

Valg av behandlingssted

Når den som er avhengig er klar for å få behandling er det viktig å finne et tilbud som er tilgjengelig fort og som hjelper både den avhengige og de som er rundt. Et slikt senter er Vangseter behandlingssenter, som også har daglig poliklinikk midt i Oslo, hvor man kan møte opp for uforpliktende samtaler.

De kan tilby et helhetlig opplegg med opphold, individuell samtaleterapi og i gruppeterapi og ettervern. Senteret ligger ca 1 time fra Oslo og 30 minutter fra Gardermoen, hvilket gjør det lett tilgjengelig for pasienter fra hele landet. Det er et rolig område rundt senteret. Mattilbudet er sunt og variert.