Når gambling går altfor langt

Det er mange som kanskje bare kjøper et Flax-lodd nå og da, eller tipper på lotto hver lørdag, men spillmisbruk kan føre med seg risiko for både helse og omgivelser. Gambling gir håp om raske penger, og noen blir så besatt av det håpet at de graver seg ned i et hull det er fryktelig vanskelig å komme seg opp fra.

Røykere er avhengige av nikotin, som også er et vanedannende stoff, og mange av dem sier at de aldri vil gi opp å røyke da det er en av de få gledene de har i livet. Gambling er også vanedannende, fordi de som ser på nettsidene blir lokket med håp om å tjene millioner i en fei. Med flere millioner på konto tror folk at alle problemer vil bli løst, men spillavhengighet fører ofte bare til flere problemer.

De økonomiske problemene er en selvfølge, siden det koster å legge inn innsatser hos spillselskapene. Det går an å spille for bare moro skyld, men skal man tjene ordentlige penger må man også satse ordentlige penger. Siden vinnersjansene er så ørsmå er det meget sjelden at noen vinner den store potten. Avhengigheten fører til at de ikke tenker på det, men bare ser håpet om å vinne masse penger.

 

Spillavhengighet er ødeleggende for både den det gjelder og resten av familien

Enda verre er det for mødre eller fedre, da det går ut over familien også, ikke bare dem selv. En ektefelle trenger den andres oppmerksomhet, men med en avhengighet hos den ene parten er fokuset på noe helt annet. Det kan altså være helt ødeleggende for et ekteskap, og barna blir ofte den tapende parten dersom foreldrene går fra hverandre.

Det er ikke bare voksne som er offer for spillmisbruk og spillavhengighet – nå hører vi også om historier hvor barn har brukt mange tusen på mobilspill uten å vite at det var ekte penger de brukte fra foreldrenes kredittkort eller mobiltelefon. De fleste barna ville nok ikke gjort det dersom de fikk vite at det var virkelige penger. Grunnen til at de likevel gjør dette, er lokkemidler som mer spilletid, oppgradering av spillet eller belønning i form av poenger eller goder som kan brukes i spillet.